tisdag 21 juni 2016

Uppsnyggat QTH

Snart ett helt år sen senaste inlägget! Kan man fortfarande kalla det att skriva i en blogg - knappast!

Äntligen säger jag, är antennerna i helt körbart skick på Kättingvägen invid Gislövs Läge. Det blev slutligen tre stycken, en vertikal GAP-Titan, en VHF Diamond och slutligen en hemmabyggd förkortad dipol 2 x 8,35 m för 80m. Totalt har jag fått hyra skylift tre gånger för att få allt rätt i frekvensband och stagning, de två första gångerna en 15m och nu sist en 18m för att utan stege nå högst upp för att byte konding på GAP-Titan som kom med fellevererad komponent och därmed fick fel arbetsområde. Tillverkaren har gjort det svårt för sig genom att ha samma färg på kondensatorn för olika kapacitansvärden för de olika antenntyperna, och ingen annan info finns om värdet, som text eller siffror.
Köper du en GAP - mät upp vad du fått i leveransen. Det kan spara dig ett par tusen i skyliftkostnad och mycket huvudbry om varför...!?

Den förkortade dipolen hade jag beräknat dels i EZNEC 6 + och dels i ett webbaserat program för att få fram värden på förkortningsspolarna, och båda resultaten visade sig lite överraskade att stämma väldigt väl. Jag valde 1 mm2 RK i spolarna, mht vikt och dimensioner, och 2.5 mm2 i dipoltrådarna, därmed klarade jag precis den längd jag hade till förfogande i den kortaste staglinan.

Så här blev det när allt kommit på plats.
Sprötet till vänster är VHF-antennen och på samma mast under finns dipolens BALUN med ledarna längs med staglinorna löst hängande i slangstumpar för att kunna ge rörelse mellan staglina och dipoltråden. Viss parasitering mellan GAP och dipol konstaterad, vilket troligen är ofrånkomligt med denna placering.

Andra besöket i GAP-toppen med skylift 18m upp i vind 10 m/s

Första besöket i GAP-toppen. Skylift 15 m var i kortaste laget och inbjöd till inte helt lyckade kreativa lösningar, dock i lugnt väder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar