onsdag 22 december 2010

Trängsel

Idag verker det vara väldigt trångt på 80 m. Jag sitter o väntar på ringen i Norrköping och det piper o splattras i varje frekvens runt vår normala hemvist.
Alla vill väl få fram sin julhälsning och känna gemenskapen i några bytta inlägg.

När börjar en svängning frysa fast? Det måste vara nära absoluta nollpunkten och dit har vi fortfarande c:a 253 C.

lördag 18 december 2010

NAVTEX och GRIBFILER

Det är vad min radio mest går på nu för tiden !

Vilket väder han bjuder på, kung Bore?!

Lågtryck med SV i passadvindsbältet från Kanarieöarna till Karibien. Det är vad ARC-flottan har att kämpa med i år.

Inte ens nya bilen har fått kortvågen installerad än.

I viklet fall så tycks det vara väldigt bra förhållanden för vågutbredning dom gånger jag kör "gubb-prat" på "korthållsbana".

Strax kommer barn o barnbarn för julfirandet, då blir det prat i kvadrat, o kul är det !

lördag 13 november 2010

Låg radio-aktivitet nu

Det blir inte mycket nu! Radion står mest avstängd till fördel annan verksamhet.
Hur det blir framöver är ovisst.
De senaste dagarna har jag haft igång radion på NAVTEX. För mig fungerar det på USB 516,7 kHz och radion ansluten till PCn med SeaTTY igång.
Radion har tagit emot signaler från vida omkring de senaste dagarna och i rapporterna har funnits varningar för storm o kuling i stor omfattning.

Ändå finns det dom som sitter i sin segelbåt o myser i värmen från det vattenburna värmesystemet och med ambitionen att segla vidare mellan kulingarna!
Hu jag fryser vid blotta tanken o läser ännu en rapport om gale i antågande!

torsdag 21 oktober 2010

IC 706 i en Golf Variant

Vore tacksam för förslag och tips om installation av en IC706 + Z100 i en Golf Variant. Radion hade jag tidigare delad vid montaget i XC70:an, nu är jag inne på att försöka få in den odelad om möjligt.
Hur löste du det i din bil ?

torsdag 14 oktober 2010

Lite gubbtjat

Det blir inte mycket radio för mig pga jobb i "saltgruvan".

Att gå in i Norrköpingsringen och lyssna på och bidra med lite "gubbtjat" kan vara riktigt stimulerande. Det är färgstarka grabbar som står för tjatet där ! Mycket erfarenhet inom många områden. Ok, ibland blir det lite av monologer som korsar varann i en oviss utbredning med tyskt splatter i grannfrekvensen.
Oftast finns goda råd och förslag att få och så kan man försöka dela med sig av allt sitt eget kunnande när tillfälle ges.
Som om Facebook skulle var en ny företeelse?! Radioamatören hade den funktionen klart för sig redan sen länge och bildöverföringen löstes med ett målande språk i starka kulörer.

Idag ska jag logga in, bara jag inte missar tiden igen !

fredag 24 september 2010

Ny radioplattform inhandlad !

Nu har tankarna malt både länge och väl och denna vecka slog jag till!
Blir det bra - den nya radioplattformen?
Som vanligt, höll jag på att säga, så var det i slutänden känslan som avgjorde.
Naturligtvis borde jag ha läst radiotester och radioprovkört.
Ställt frågor till erfarna av samma radioplattform osv.

Om nån dryg vecka så har jag den här och kan börja radiotestköra efter ett radiomontage som jag just nu inte vet hur det ska se ut.

Hur sätter man en antenn på en Golf?
Den har dragkrok och det vore kul att testa en screwdriver antenn, men de är ju så dyra kanske finns en beg att få tag i? Cometsprötet gick bra men låste till frekvens, om nu det spelar nån roll igentligen. Med flyttad bygel och ändrad sprötlängd så får jag ny resonansfrekvens på Comet, fast det blir bara inte av att göra.
Kabeldragning mellan antenn, lös radiofront; hur gör jag det i Golf?

Det här är en diesel och det ska bli väldigt spännande att se hur den är ur stör-aspekt.
Knappast värre än vad XC70:an -03 var, om jag får gissa!

onsdag 15 september 2010

Okontaktbar

Ingen radio körning på flera dar nu!

Sova, jobba, äta, hem till soffan o vila - okontaktbar i urlakat tillstånd !

Rädslan för utanförskapet i att vara osysselsatt, får mig helt avskärmad från omgivningen !
Nä, det var ju inte sant...,
bara ett dåligt skämt i valjaktstider !

torsdag 9 september 2010

Att ta kontakt

Just nu så förfogar jag över 2 mobiltelefoner, fast telefoni på 2 platser, bredband på 2 platser och 1 mobilt bredband förstås. Jag kan även koppla upp mig via MSN resp SKYPE och köra videosamtal eller bara pratkontakt. Dessutom har jag 3 e-postadresser som alla är aktiva i olika miljöer.
Sist men inte sämst, så har jag tillgång till 2 kortvågsapparater med alla amatörband på kortvåg. Även den här vägen kan jag köra digital data trafik via bla Winlink-systemet och ett paktormodem. Kortvågsradio kan jag köra i hemmet, bilen och i båten, men även ute i fria naturen med ett ditsläpat batteri.
Jag funderar nu på att skaffa en lågeffektkortvågsradio som jag med batteri kan ta i ryggsäcken upp på berget.

Och, hur har du det ?

torsdag 2 september 2010

SOTA ofta

SOTA är ett begrepp som har fascinerat mig tidigare här i bloggen, det vet jag.
Vad det går ut på kan ni läsa här. Hemsidan finns här.
Uttrycket SOTA har ju sitt ursprung från det engelska begreppet för verksamheten. Jag tycker det är välfunnet utifrån att varje tripp SOTA:r kroppens alla halvt igenslammade kärl.
Allt som förenar naturupplevelse med ett tekniskt inslag ger mångdimensionella upplevelser enl min mening.

söndag 22 augusti 2010

Portabeltest

Med inte så lite sug efter att få komma ut i skogen med radioprylarna igen, så packade jag allt och for iväg till Kolmårdens högsta punkt, tror jag, 171,ngt över havet. Fast försvaret hade varit före, satt bom och byggt radartorn där. Högt kom jag i alla fall och inga störningar alls hade jag på tilltänkta QTH:t.
Fast det kändes det var länge sen jag satt upp masten, ovant och lite trevande inledningsvis, men snart stod allt där och ropandet kunde börja.

Jag hade lagt ner en hel del krut på att mäta uteffekt från min 706:a och om allt stämde så kunde jag komma under 4 W på lägsta inställningen. Måste låna en effektmeter på klubben nån gång.

Bortsett från 3 svampplockare som kom förbi var det helt stilla, dvs när jag var tyst.

Frekvenserna var välfyllda med radioamatörer idag, dels fyrhelg och dels portabeltest i Skandinavien. Ofta blev jag undanträngd eftersom min låga effekt inte hörs av alla och så kör man igång. Då trycks min station bort och det är bara att dra vidare i frekvensbandet till nästa gång samma sak händer igen. Det bara är så och det finns alltid en ny plats. Annars kan man ratta runt efter andra som ropar.

Det här var min första test i portabelkörning. Jag saknade verkligen mitt headset med knappar för PTT och frekvensändring. Handmicken från Icom är alldeles för hårdkörd. Tummen värker efter nån timme PTT:ande.

Resultatet då - ja runt 2000 poäng om det nu blir godkänt vill säga.

På hemvägen tog jag sista lasset ur båten som nu är tömd och väntar på avmastning och torrsättning.
Tur att jag kan köra radio hemifrån och i bilen!

fredag 20 augusti 2010

Marina stationen i delar

Jaha då var det så dags igen, marina stationen ej körbar längre.
Alltid med ett visst vemod som jag tar loss kabeln till akterstagen på hösten. Jag har funderat på att fixa jord och tråd för landkörning när jag nu ska göra en del jobb på båtens dekorlinjer.

Annat tar min kraft nu ännu en tid, med nytt konsultjobb och båtens jobb, med det menar jag att det blir inte så mycket radioköra eller antenntänk.
!?
Det saknar jag!
Med andra ord ska man se upp med kortvåg, som verkar vara starkt beroendeskapande!

torsdag 19 augusti 2010

Fyrhelg ryker för mig

Tyvärr blir det ingen fyrhelg för mig. De blir hemsegling istället. Jag tycker att prognoserna för helgen ser för dåliga ut, plus att det drar att få gjort jobbet med att få båten i i tältet så jag sen kan böörja med jobbet där.
Det går naturligtvis att köra fyrar hemifrån om vädret är dåligt.

Kanske får jag till lite portabelköra istället på söndag. Det finns en förhoppning men även det är osäkert.

tisdag 17 augusti 2010

Häradskär - Radiohelg i fara för mig

Det är inte lätt att planera en radiohelg med segling som tranportbas. Inte om man vill ha hyfsat väder, som jag, och inte vill stå i regn sista färden för året.

Fortfarande ovisst om det blir nån tur till Häradskär för Fyrdagens firande eller om det blir färd raka bogen hem för avrustning och torrsättning snarast. Allt i syfte att istället ge båten tiden.

Nu får jag klara mig utan "gubbpratet" på mornarna i Norrköpingsringen, nu när jag ska vara aktiv i saltgruvan igen. Det blir kvar helgerna för radioköra + fredagarna som ska vara lediga normalt.

Foortfarande har jag ine löst frågan med ett nytt headset utan kör med Skype hörlurar och original mick för IC 706:an. Jag ska ta och fixa till en RJ45 till en liten dosa med anslutning för stiftpluggar, så jag via den kan köra hela Skype headsetet och få in en PTT den vägen, ev även frekvensförställning. Det lär glida en del in i framtiden det här nu.

Det känns som alldeles för länge sen som jag körde transocean QSO nu!

torsdag 12 augusti 2010

Head-set lurade

Heil head-set köpte jag. Det skulle vara hög kvalitet och priset antydde så. Nu 1½ år senare så är det pensionerat pga div problem och kabelbrott.
Jodå, jag använder det flitigt hemma, i bil liksom i båt.

Efter sonderingar förstår jag att flera har samma erfarenheter och därmed snickrat till något själva. Ofta genom att först ha besökt C Ohlson, Kjell & Company, Teknikmagasinet eller kolleger.

En större säljare här i landet tycker att Headset ska dom(säljaren) inte syssla med för det bara kostar och är till bekymmer.

För mig låter det lite lättvindigt att som märkessäljare bara lämna en funktion därhän, därför att de produkter som finns är undermåliga.
Det blir som att sälja målarpenslar utan borst, eftersom borsten har en tendens att lossna vartefter man använder penseln och därmed ger problem. Istället för att utveckla produkten!

Nu skulle jag vilja be om era förslag hur jag med standardprodukter ska kunna lösa mitt önskemål:
Ett headset med sladd-PTT, mic, +/- för frekv.inställning, ansluten via RJ45 till min IC706:a.
Era förslag inväntas med stor förväntan.

E-brev: jan-olof@aquilasailing.se
SA5ATL: 3620 kl 0845 i Norrköpingsringen ibland

söndag 8 augusti 2010

Fyrens dag och portabeltest

Enl vanligtvis välunderrättad källa så är det alltså Fyrens dag och Protabeltest samma helg! Undrar om man kan dubbelnotera samma QSO och få många pluspoäng genom det?
Om vädret vill ska jag ta mig till Häradskär med Aquila den 20/8 för att vara med i Fyrens dag den 21/8 och några timmar Protabeltest eller ännu mera Fyrens dag på söndagen den 22/8. Senast vid lunch lär jag kasta loss för att gå direkt till hemmahamnen Lindö. Höstjobbet kallar för mig på båten.

På förhoppningslistan står även att barn med fam ska kunna följa med, men just nu är det en ogrundad förhoppning, sånt kan ändra sig snabbt emellertid.

Vad ska jag ta med för portabla grejor eller köra direkt från båtens installation? Jag skulle igentligen vilja spänna upp en dipol i hamnen istället för akterstaget och därmed kanske få lite mindre störpåverkan in i båten vid sändning. Annars måste allt vara nerstängt i båten vid aktiv kortvågsoperatör. Dessutom blir det lite bättre prestanda på både mottagning och sändning.

lördag 31 juli 2010

Kommunikation - sociala medier

Det talas mycket om sociala medier idag. Vad jag förstår så tänker man bland annat på tex Facebook, Blogger eller Twitter mfl.
Flera gånger har jag frågat mig om det verkligen är sociala interaktioner som pågår där eller om det är friheten att ostört få hålla sin egen monolog oavbruten och i förhoppningen och tron att många ska läsa och ta intryck av vad man sagt?!
Med andra ord så är det monologer som korsar varann, som stjärnfall på en nattmörk himmel.
Jaha, säger du - och den här bloggen då?
Mitt svar blir tystnadens!

Tacka vet jag då ett QSO mellan två eldsjälar eller i en ring med bas kortvågsradion. Där kan man tala om social interaktion, eller hur?!

onsdag 30 juni 2010

Packad och glad

Ja, så kan det formuleras just nu inför avfärden om nån dag med Aquila med kurs S med stora avvikelser i zigzag spår med Bornholm Allinge som sydligaste hamn i årets färd.
Slutsteget 300 W har jag haft tankar om att packa med, men nej det får stå kvar. Det är nog med störningsproblem ombord som det är.
För nån dag sen hörde jag en radio/seglar kollega som under motor för autopilot styrde på stabil kurs mot tänkt mål.
I mitt fall med dom förutsättningarna skulle Kustbevakningen känna sig säkra på ett kap pga den vingliga färd Aquila skulle utfört med blinkande lanternor. Nåja, det sista var kanske att ta i, men att autopiloten svänger 30 - 40 grader är sant.

Som SRS Roy sa när jag störningsjagade under hans rådgivning, "radion gör sitt jobb, sänder och tar in signaler via antennen. Störningarna beror på övrig skräpelektronik som inte uppfyller EMC kraven". Säkert sant, det mesta är i oskärmat utförande. Seatalken tex hörs som en regelbunden skrapning, men så är också allt kablage oskärmat i den omfattande installationen. Det är standard för den version av Seatalk som gäller på gamla Aquila (-87:a).

Det betyder att vid sändning så släcker jag ner allt, då menar jag ALLT ombord, tom kylskåpet som visade sig var en effektiv sändare på 3620 kHz mfl frekvenser. Handstyrning gäller alt vindroder(ännu ostört) och omstart av allt igen efter att QSOt är avslutat.
Men det gör jag för att få kontakten med andra liggande, sittande, gående, körande, flygande eller seglande amatörer.

onsdag 9 juni 2010

Radiotystnad till efter midsommar !

Endast sporadiskt kommer jag att vara QRV pga jobb, jobb, jobb. Men efter midsommar så blir jag /MM, i kustnära vatten mestadels. Det ska sen vara i 1½ månad om planerna håller, sånt vet man först efteråt när de gäller segling och mycket annat.

Av och till har jag fått klagomål om brum, mest från nära stationer, eller kanske bara från nära. Efter ett visst letande har jag med hjälp kunnat hitta flera små bidrag och åtgärdat genom en sänkt mikrofonförstärkning. Men inte löst primärproblemet i sin helhet. Senast fick jag återföring om att sändning QRP 15 W gav högra brum än sändning med 300 W, fortfarande näraliggande stationer som rapporterade. Vad ska jag dra för slutsats av det ? Inget hörs alls av detta i mina hörlurar. Min tanke är att prova med att släcka ner huset och köra på batteridrift och se vad det ger för resultat i brum-rapport ?

Häromdan så var 10 och 20 m öppet, medan 17 och 40 m var sämre. Få stationer gick in hos mig och dom som fanns hade stor pile up.

måndag 31 maj 2010

Ship to Gaza - ett kortvågsläge

Igår hände det som inte fick hända! Oskyldiga människor fick ge sitt liv i ett försök att bistå nödlidande.
All "vanlig" kommunikation bröts eller stördes ut.

Ett givet läge för SSB alt bättre CW?
Var det någon som tog emot info den vägen ?
Var någon frekvens etablerad i förväg ?
Jag sökte men fann inte något annat än DX:ande stationer, men det måste ha funnits.
Om inte, så frågar jag varför?
Om samma sak hände oss här hemma, hur skulle vi kunna upprätta mobila stationer hur snabbt?

lördag 29 maj 2010

I kontakt utan kontakt - dagens motto

Allt mer går över radiofrekvent kommunikation, elektromagnetiska vågor från några MHz och uppåt i skalan till några GHz. Det gäller både långväga och nära kommunikation.
Kanske har du själv också tagit mobilen och ringt till din fru i andra rummet, för lat för att gå och inte vilja väcka barnen genom att ropa!?
Självklart tar vi Pet-mojen och ställer om TV osv.

Många undersökningar har gjorts som visar att det inte är farligt att utsättas för strålningen från tex mobilen. Det finns också normer som anger högsta dos för exponering. Ofta regleras det med avstånd till strålkällan.

Ibland kan dom här frågorna dyka upp för mig, för mig som jobbat med el hela mitt liv
- har nån tittat på långtidspåverkan
- har nån tittat på lågdospåverkan
- har nån tittat på totaldos som träffar mig i vårt "moderna" samhälle
- om en undersökning visade skadlig verkan, vad skulle hända med den
- vad skulle ett konstaterande av skadlig inverkan få för konsekvenser för dagens systemlösningar

Det är svårt att låta bli att dra paralleller med tankar om den kemikalie-cocktail som vi insuper idag på olika vägar

Perspektivet hisnar inför tanken vad som skulle bli följden av en undersökning som presenterades och godtogs, och som visade på skadlig verkan från radiofrekventa vågor.

Det är därför med stor säkerhet jag törs säga att även framledes kommer radiofrekventa vågor att anses ofarliga i använda doser.
Dom kanske tom är det !?

söndag 23 maj 2010

Morse idag

Finns det ett enda skäl att lära sig morse idag ??
Om du skulle komma på ett får du gärna skriva in en kommentar.
Skulle du dessutom vilja öva dig själv i den här för mig otillgängliga konsten, så kan du träna med ett program som du hittar här

Skyll sen inte på mig, om du fastnar och går omkring och tänker i långa och korta pip!

didida didadadi dida

tisdag 4 maj 2010

Solens strålar gör dig radio-aktiv

Här, Propagering, kommer en länk till en förträfflig sida som förklarar sambanden mellan olika strålningstyper från solen och hur radiovågorna sprids när amatören gör sitt QSO.

Allt beroende av vilken intensitet och typ av strålning som når oss på jorden från solen.
En tanke är att byta ut rubrikbilden mot en rubrik rad med aktuell info om solstatus mm. Vi får se om Google och jag förstår varann i denna strävan.
Genom att titta på Propageringslänken och sen i den ständigt uppdaterade bilden över solstatus, så ska du kunna göra en god bedömning om vad du kan förvänta dig idag på vilken frekvens.

fredag 30 april 2010

Kommunjakt 7 - 10/5 på SSB

Utdrag från hemsidan för kommunjakten:

4/29/2010 4:02:15

SA5ATL, /M, 7 - 10/5 SSB 3750 +/-
QRZ?

7/5 Start i Nrk kl 0800 c:a
Norrköping - Staffanstorp
Norrk Link Mjölby Vadstena(Tåkernbesök) Ödeshög Jönk, vidare Gislaved Hylte Halmst Laholm Båstad Ängelholm Höganäs Helsingb Landskr Kävlinge Lomma Burlöv Staffanstorp.

9/5 Återk om starttid
Rundtur i syd
Staffanstorp Lomma Burlöv Malmö Vellinge Trelleborg(Smygebesök) Skurup Trelleborg(portabel m dipol på höjd; 80 o 40 m) Svedala Staffanstorp

10/5 Starttid c:a 1500
Lund - Norrköp
Lund Eslöv Höör Hässleholm Markaryd Ljungby osv E4 norrut.
Se upp för ändrade planer, det har hänt förr

That´s all folks
73 de Jan-Olof

onsdag 28 april 2010

Mera dipolbygge

Igår var det dags för de modifierade lättviktsdipolerna att göra jobb.

Pga den mänskliga faktorn, så blev båda klippta något korta. Att bara läsa koordinater ur beräkningsprogrammet Eznec duger inte, när det handlar om ett inverterat V. Pythagora ska beaktas för att få fram hypotenusan, som ju blir antenn med staglina i V:et. Den som inte gör det får skarva.
Dock gick det bra att köra både 80 och 40 m via avstämningsenheten Z100 LDG.

Idag ska jag länga i alla fall 40 m med nån meter.

Vikten på dipolerna och staglinor var den rätta för teleskopmasten av Spieth-typ.

Därmed föörklaras denna satsning nått sitt mål.

lördag 24 april 2010

Portabel dipol 80 m


Då var det dags att prova nygjorda dipolerna för 80 och 40 m. Antenntråd 4 mm2 i rätta längden med ett litet plaststycke med hål i för att trä på teleskopmasten. Med långa linor hade jag tänkt att markförankra till ett inverterat V. Det gick inte; blev för tungt för den veka masten. Istället fick jag kasta opp linan i närmsta träd på båda sidor. Den matade toppen kom på c:a 10 m och ändarna på kanske 3 m. SWR <1.5 på 3650 - 3725 kHz fick duga, mao var tråden något lång.
Stagning av masten sker, som ses på bilden, med hjälp av bilen på två punkter.

Ett antal trevliga QSOn gav varierande rapporter, men godkänt resultat. 40 m dipol kvarstår att testa efter samma modifieringar som för 80 m.

Inför Skåne-körningen måste jag ha en lättare tråd, ändra tekniken för att få dit dom 2 extra förlängningsrören för att nå 12 m höjd, minska trådlängden något för att höja resonansfrekvensen.
Då jag hörde viss återkopplad högfrekvens i mina lurar, så försökte jag med strömbalun, dels köpt dels koax i flera varv, men noterade ingen skillnad. Tydligen hördes det inte ut och för mig bara kort undantagsvis, så det kan jag leva med. Därmed kör jag helt utan balun i kopplingen.

söndag 18 april 2010

/M, /MM och /P

Nu är det härliga tider för div varianter på mobil körning och det ska jag utnyttja. Båten är riggad och snart bär det sta. Första "längre" turen blir till Visby i Kristihim.
I början av maj ska det bli en biltur till Skåne med radion inställd för kommunjakten. Ett trevligt planerat inslag är att resa teleskopmasten i mitt gamla föräldrahem på en hög backe invid bokskogen i Gabeljung(Trelleborgs kommun) där jag en gång smög indian.
Allt förutsatt bra väder.
Denna veckan ska jag trimma in nya dipoler inför portabelkörningen.

torsdag 15 april 2010

Radio över köl

Då har den ena 706:an hamnat som båtradio. Inför året har jag satt jordplattan på högre distanser så den kom längre ut i fritt vatten från skrovet. Dessutom har jag gjort en ny koax-kabelkonding där jag lät ytterskärmen ansluta till jordplattan och innerledaren mot avstämningsenheten. Jag fick för mig att det skulle kunna ge mindre störningar mot tidigare, då det var tvärt om. Prov kvarstår att göra och det lär bli i helgen.

Därmed har den nyinköpta beg 706:an hamnat på bordet hemma. Den saknar filter men det spelar mindre roll för SSB. Det har inte gjort nån större skillnad i den andra apparaten enl min upplevelse. Med filter inne klarar min hörsel inte att språktyda oftast, så då får störningarna hellre vara kvar.

Måste fixa dipol som jag tänkt för protabelkörning. Lösningen blir då ett inverterat V för resp 80 och 40 m med fibersprötet om 12 m som högpunkt. Som lägst kommer ändpunkterna att ansluta via 10m syntetgarn mot ankare i marken eller någon vegetation på platsen, allt efter hur det faller sig.
Kanske kan det bli lite kommunkörning från Trelleborg i samband med en planerad Skånetripp i början av maj.

fredag 9 april 2010

Solfläckar

Häromdan så kom vi in på solfläckar och norrsken. Det hände i Norrköpingsringen, som går kl 0845 lokal tid på 3620 kHz dagligen. Här hittar du andra frekvenser som vi möts på SK5BN

Efter lite letande så hittade vi ett par sidor som kunde ge lite info. Med data i handen så är det ändå inte så lätt att utvärdera förhållandena som radioamatör, inte för mig i alla fall.

Här kan du gå in och läsa om solen NOAA.
I vilket fall så tycks det som att förhållandena skiftar snabbt just nu. De högre banden har öppnat upp, fast inte stabilt. Det kanske det aldrig är? Intressant är att se om vi nu faktiskt går mot ett solfläcksmaximum eller om nåt annat är på gång.

Jag har prel planer på att aktivera Trelleborgs kommun i kommunjakten i mitten av maj, om nu allt faller på plats i den närmre och den yttre atmosfären.

lördag 27 mars 2010

Det lockar till nya portabel tester

Nu när snön försvinner så lockar naturen igen och med den att få köra nya försök med alternativa antennlösningar.
Jag har fått förlängningsdelarna till mastsprötet som nu kan bli 12m högt och jag har en ny beg 706:a att köra med.
Tidigare har jag kört vertikal med toppkapacitans för ökad effektivitet, min tanke är att prova med dipol på 12 m sprötet för lite olika frekvenser och även göra en L-antenn för portalbelkörning.

Då isarna har gått, så går det säkert att kombinera med utflykter där både tubkikaren och kortvågsradion får sin tid i mobila försök.

Igentligen så känner jag dragning till SOTA, men det finns för sjutton inga kullar här i trakten att kliva på och så går det åt nåt effektsnålt som jag inte har, inte än i alla fall. En annan fråga kan vara den om konditionen ?

onsdag 17 mars 2010

Det blev en 2:a IC706MKIIG

Nu har jag köpt en bättre beg IC706MKIIG, dvs en lika dan som jag redan har. Därmed passar alla tillbehör och installation i bil och båt till båda apparaterna. Den nyköpta beg saknar filter, men det ser jag inte som nåt problem, då jag tycker 706:ans filter ger dåligt utbyte för insatta pengar.

Ett pyssel blir det att programmera båda lika, för så vill jag ha det. SRS Mr R Nordström berättar att det är knapphändighet som gäller, mao bara att sätta på fingertuttarna och manuellt mata in allt i resp radio så som jag vill ha det !

Leverans nästa vecka med ombud via Eskilstuna mässan !

Banden 15 och 17 m vaknar till liv. Nu gäller det att hitta första japan mfl, utan pile-up så att mina svaga signaler blir hörbara i österns riken.

fredag 12 mars 2010

En kortvågsradio till, varför då ?

Snart är det dags för sjösättning och då hamnar IC706:an där i båten, min enda kortvågsradio. Därmed har jag inget hemma för de kontakter som jag vill ta när jag är hemma. Hur göra då?
Köpa, köpa, köpa ?! I så fall vad?
Eller helt enkelt intala mig att nu är det båtradiokörning som gäller och i övrigt så tystnad.

Jag söker en beg IC706:a, men än så länge har jag inget napp. Kanske borde jag istället leta en större rigg för hemmabruk, med nackdel att behöva lära mig en uppsättning menyer till. Fördel större funktionalitet hemma.

Inte lätt att välja, men en sak är säker, allt slukar slantar. Att inte köpa kommer att sluka mera bensinpengar för flera runder till Arkö i syftet att "kolla båten"(=ratta kortvågsradio)!

Antag att en IC706 kostar 8 ksek, hur många runder till Arkö blir det? Ett snabbt överslag ger 50 turer till Arkö sen är pengarna förbrukade!
Blev det lättare nu då att välja?
Om jag tar hänsyn till restvärdet i radion efter säg 5 år så räcker det bara till halva antalet turer. Om jag sen dessutom räknar med en lång säsong med bara korta turer i båten, ja då ökar motivet för radioköp ytterligare.

Kanske skulle jag hyra ut huset till Abborrebergs Vandrarhem under sommarhalvåret? Det skulle ge goda intäkter, klippt gräsmatta och inget behov av ytterligare kortvågsradio.
Klart vinnande idé tycker jag!

Då är det bara frågan hur man säljer in detta i den så att säga närmre kretsen, du vet vem jag åsyftar?
Förslag ??

torsdag 4 mars 2010

Vertikal CHA250BX utvärderad av G8JNJ

Hittills bästa utvärderingen och analys av vertikalen från Comet CHA250BX!
Titta på länken här: CHA250BX i utvärdering av G8JNJ

Tydligen är det inte så helt lätt att simulera den koppling som sitter i botten på antennen. Med råd från G8JNJ och egna funderingar så har jag så här långt inte lyckats motsvarande vad det faktiska praktiska utfallet hittills är. Den här gången överträffar verkligheten mina beräkningar och tur är det. Än har jag inte gett upp, det borde vara möjligt att simulera en fast frekvens i vart fall.

EZNEC har sina egenheter som måste läras om det ska gå och simulera riktigt, och jag är bara en liten bit på väg!

onsdag 24 februari 2010

EZNEC+ ver 5

De senaste dagarna har jag suttit och läst om antenner igen. Först om magnetlopar och nu om flertrådiga dipoler i olika skepnader.
Jag stötte på en operatör som körde en tretrådig dipol med bandet 2 - 30 MHz i samma antenn, en Boshcomm. Rimligen var det en lösning med sk traps, vad säger man på svenska kanske fällor eller dämpdon.

I vilket fall fick det mig att börja läsa på nätet, sen i ARRL handbok och så vidare in i beräkningsprogrammet EZNEC ver 4 demo som kom med ARRL handboken, allt för att utröna vad olika geometri gav för inverkan på antennprestanda.
Snart såg jag att demoversionens segmentantal max 20 var alldeles för litet för en beräkning, så det fick bli inköp av en fullversion EZNEC+ ver 5 som klarar upp till 1500 segment i antennberäkningarna.

Allt ovanstående kanske utgår ifrån att jag inte kommer igenom med min vertikal när det är anstormning av stationer mot nåt rart mål och minst lika mycket pga att jag hör rapporter om väldigt varierande effekter ifrån sändarstationer, allt från några få Watt till 1.5 kW, tex från USA. Båda stationerna hör jag! Det är mao antennen som är nyckeln?!
Att det dessutom är bra hjärngympa för en nybliven panssio gör inte det hela mindre intressant!

tisdag 16 februari 2010

17 och 15 m - Nya band för mig

Har du märkt hur 17 och 15 m har öppnat upp den senaste tiden. Klara fina signaler långväga på låg effekt. Ibland undrar jag om det kan vara möjligt, att det går så bra som det gör med så låg effekt?
Det är tom så att italienarna inte är tillräckligt många, för att dränka alla stationer på alla band. Jag har helt ostört kunnat svara en station eller hitta en frekvens ledig för mina sökande anrop och få långväga svar.

Ok, inte för så lång stund, för strax så tornar ropen som börjar på I alt E upp sig efter ihärdig avstämning på samma frekvens. Inte heller helt ovanligt att stationen lägger sig 1kHz vid sidan om och så är det kört. Ett annat vanligt alternativ som dom tillämpar är, att bara köra i gång sin monolog i ett önskat QSO, som om dom redan hade fått kontakten och frekvensen. Ofta faller mottagaren till föga. En gång hörde jag en operatör som noterade de som ropade så och lovade att inte svara dom. Ett sätt att stävja beteendet?

För mig är det bara att ratta vidare och strax har jag hittat nån ny intressant station. För mig som nybörjare med radioprat så är det mesta nytt och intressant.

Min multibandsvertikal verkar inte gå nåt vidare på låga band, 80 och 40 m, men på 20, 17 och 15 m så går jag igenom och får bra rapporter.
Inte så konstigt kanske med tanke på fysiska utformningen på antennen.

De flesta verkar köra rotor-opererade Yagi-antenner med varierande antal spröt. Någon enda gång har jag hört rapport om magnetisk lop-antenn. En fascinerande antenn som jag gärna skulle bygga själv nån gång framledes.

tisdag 9 februari 2010

Effekt och effekter

I går läste jag i ARRLs antenn-handbok, som säger:

In free space—with the antenna remote from everything
else—the theoretical impedance of a physically halfwave
long antenna made of an infinitely thin conductor
is 73 + j 42.5 Ω. This antenna exhibits both resistance
and reactance. The positive sign in the + j 42.5-Ω reactive
term indicates that the antenna exhibits an inductive
reactance at its feed point.

Samtidigt kan man läsa om magnetiska lopantenner med strålningsimpedans om 0.1 ohm som uppnår relativt god verkningsgrad >50 % utifrån att antennens egen impedans hålls väldigt låg.

Jag kör en multibandsvertikal som täcker 3.5(2) - 30 MHz som ger rapporten 5.5 - 5.7 i Kanada vid 300 W slutsteg inkopplat. SWR < 2 i hela området !
En ren resistor säger somliga - men praktiken visar att den strålar även den.

Idag testade jag med att slå av slutstegets 300W och gå ut med <20W. Beroende på mottagar-QTH så gav det rapporten oförändrat - 10 DB ner i signalstyrka. Detta var på 80 m dipol på 13.5 m höjd.

Slutsatser av detta?

Jo, att i Italien finns det mycket kiloWatt:en, som bara rinner över från operatörer med mera kiloWatt än tid att vänta!

torsdag 4 februari 2010

Mera om HLA300V slutsteget

RM i Italien är snabba att svara på frågor via e-brev, bra!

Nu vet jag säkert att det är ok att köra 100W in igenom slutsteget när det är avstängt, påslaget så är max ineffekt 20W på SSB. Högre upp slår automatiskt en ingångsdämpning på och reducerar därmed även uteffekten. Över 50W in kan steget skadas sägs det.

Helt klart att de inledande problemen med att steget styrde ut fullt härrörde från återmatning mellan utgång och ingång. Detta är nu åtgärdat genom att separera kablarna och dessutom har jag lagt in en ferritkärna på ingången till steget över en spole om 6 varv. Därmed kan jag köra ut fullt utan nån störning eller nedstyrning pga överutstyrning.

Ytterligare ferritkärnor gick åt för en ljudanläggning till en dator i annat rum i huset. Det blev bättre men där är inte målet nåt än!

onsdag 3 februari 2010

Slutsteg i arbete

Då kom prylarna från Mega-Kommunikation i Tyskland. Det var slutsteg RM HLA 300 V PLUS 300 W med PEP 550W i SSB. Till detta köpte jag matningsdon Manson SPS9600 60 A.

Efter en del trassel med koppling mellan låg- och hög-effekt koaxialkablar, så har jag kommit en bit på väg nu. Fortfarande så behöver jag minska kopplingen mellan ingång och utgång på slutsteget.

Rapport om upp till 3 S-enheter vid direkt jämförelse med och utan slutsteget. Tyävrr så ligger min dipol lite lågt i frekvens och ska höjas, det vet jag, men föret på taket gör att jag väntar med den insatsen. Slutsteget tycks vid sändning ligga väl inom 3 kHz.

Vid kontroll av IC706:s inställning av uteffekt så visar den sig vara nära linjär i strömförbrukning med viloström 1.2 A. Därmed så ska jag ligga på max steg 3 helst inte högre än 2 för att inte automatiskt få in en ingångsdämpning i HLA300 om 3 DB.

Nu är frågan om det handlar om ferritkärnor eller/och avskärmningar för att få en stabil installation och funktion?
Eller finns annan medicin?

torsdag 28 januari 2010

Slutsteg på väg

Då ska slutsteg RM HLA300VPLUS vara på väg från MEGA-KOM till mig och även ett matningsdon om 60 A fabr Manson. Max uteffekt sägs vara 580 W på SSB och 300W med bärvåg i sändningen.
Slutsteget ska jag kunna köra även i bilen då det är 12VDC matat.

Det ska bli spännande och se vad det gör för skillnad, både i sändningsresultat och på störningar i huset.

torsdag 21 januari 2010

Portabel vertikal från WiMo mm

Nu har jag fått de två förlängningsdelarna och ska då kunna resa en ostagad mast om 12 m med kapacitiv topp, genom de spröt och det nav jag gjorde innan.

Det är inte samma sug nu när kommunjagandet helt har lagt sig. I vilket falla får testet anstå till en härlig vårdag.

Jag har nu börjat konstatera att även på de fria frekvenserna så är vi utövare väldigt vanestyrda. Varför inte, det underlättar kontakter med både nya och gamla kontakter.

Samtidigt har jag lärt min anläggnings kapacitet och gränser tämligen väl. Lärt vad som går att göra med 100W och multivertikal alt 80 m dipol. Den senare går väldigt bra. Vertikalen är jag tveksam till. Ska försöka mäta upp vad jag faktiskt får ut från den.

onsdag 13 januari 2010

Dags för SPAN att pejla buset ?

Då menar jag radio-busarna ! Dom där som bara dundrar på med vad dynga som helst i andras QSOn. Det tycks vara sändare som är helt befriade från alla normala beteenden och i full avsaknad av minsta förstånd !
Oftast så är de long-distance dx:arna bortom nåbarhet för mig, med mina 100 W och en vertikal på låg höjd. Jag dränks helt i effektstinna dinosariers upprapade repeterade call som bara rullar på, oaktat att den dom ropar på försöker starta ett QSO. Mao så motverkar dom sig själva faktiskt.

Så var det inte förr, säger de som har valkar i greppet efter CW-nyckeln. Då ropade man sin Call-ID en gång, inväntade svar och avvaktade övrigas QSOn. Avstämning var oacceptabelt mitt i ett QSO, vilket numera är mer regel än undantag.
Ja, så säger de med lång erfarenhet.

Vad göra?

Jag har nu köpt en effektförstärkare om 5 kW, en bandspelare för ändlös spelning av mitt call och hissat upp en halvvågs vertikal för 80 m och grävt upp gräsmattan och lagt ner motvikt, 126 st 40 m koppartrådar på 5 cm djup. Nytt EL-avtal är klart med EON till helgen - då ska det bli åka av för dom ....*^>#"¤**§§, som brer ut sig så på frekvensen!!

Tro´t om ni vill !!

fredag 8 januari 2010

TVÅ HÅL x TVÅ - MER ÄN VI TÅL ?

Handlar det här om radio? Möjligen, men långsökt.

De första två hålen ger el till radiatorerna. Dessa lämnar jag direkt här.

De andra två hålen är Telias sen urminnes tider, dvs jag har köpt dom men förfogar inte ändå riktigt över dom. Kopparnätet lär vara Telias, som jag har varit trogen genom alla år. Jag köpte tom aktierna när B Rosengren välvilligt bjöd in hela folket att bli teletjänstleverantörer. Ni vet hur det gick.
Finns alternativ? Kan IP-telefonin via mobila bredband ersätta de två hålen och koppartråden?
Redan med det första modemet så fick jag ett headset och programvara för IP-telefoni. Det var i början av 90-talet och jag provringde men tyckte att det måste vara nåt lurt i det hela med kostnad eller avlyssning och så där. Head-settet hamnade i skrivbordslådan och Telia fick fortsätta leverera alla sina tjänster.

I helgen mötte jag föräldrar vars ungdomar ska åka till fjärran land för studier. Därför höll dom på och installerade MSN för telefoni via bredband och internet.
Många seglare har jag hört använda Skype och därför tittade jag istället på den miljön.
Upplägget verkar helfiffigt och prisvärt(hoppas ansvariga inte läser det här) funktionaliteten genial. Jaha vad är det nu för lurt gömt i detta då. Än så länge har jag bara sett att en merförsäljningskampanj pågår.
Vad jag förstår så kan man ringa gratis till andra skypade personer och till bra pris till alla andra. Genom att betala en ringa slant kan man få ett tel.nr dit alla i Sverige kan ringa för endast lokal samtalstaxa. Oavsett var i världen man befinner sig så tar man emot samtalet via Skype utan mer kostnad än så! Ok, det hela förutsätter bredband.
Visst är det väl fantastiskt ?!

Nu går tankarna till alla de som just i dagarna bygger upp anläggningar för sk remote-körande av sina kortvågstranceivrar. Man sitter i sin störfyllda hemmiljö med manöverpanelen och har själva radion ute på vischan där bara varg och fårfarmare finns. Dom ger inte mycket störningar annat än i vargkramarkretsar och det stör inte radion. I princip så kan man sitta var som helst i världen och via sitt bredband köra sin kortvågsradio i en helt annan del.
Nästa steg blir att man får hyra in sig i någons rigg under viss tid för att köra visst test.
Kanske är Skype-miljön inblandad i dom här uppkopplingarna, det vet inte jag idag?

En likhet finns med Winlink-systemet, som jag använder ute på öppna sjön, där jag kör min kortvågsradio mot landbaserade noder som tar emot kortvågstrafik och länkar den till internet med alla sina anslutna användare. Nej, det går inte att surfa den vägen, men chatta och sända/ta emot div info i båda riktningarna som paket/e-brev.

Våra barn avslutar sina abonnemang på "vanlig" telefoni och har bara mobil. Det blir billigt för dom, och dyrt för oss.
Kan ett smart motdrag vara att erbjuda Skype eller MSN tillbaka, ett vinna-vinna koncept, som vi uttryckte det på den gamla goda....?! Idag kanske man säger - sjukt fett, eller...

Någon vet säkert bättre i både det ena och det andra..?